“KOFTEARVEN, HISTORISKE TRÅDER OG MAGISKE MØNSTER” er nominert til Sørlandets litteraturpris 2020 !!!

Nominasjonen offisiell!!!

Se nominasjonen her

Klikk her for å stemme

Les gjerne min artikkel som viser hverdagens virkelighet med strikkemaskin og kvinneskjebner i Kristiansand her

Ny bok: Koftearven

Sundbø-Koftearven.indd

Nordmenn elsker kofter med lus, ruter og åttebladroser. Men er de flotte koftemønstrene så helnorske som vi liker å tro? I boka har jeg gått grundig til verks for å finne ut hvor de kjente og kjære koftene våre stammer fra.

Med utgangspunkt i min egen enorme samling av gamle strikkekofter, ”Kulturskatter fra fillehaugen”, har jeg nøstet seg bakover i strikkehistorien, og helt tilbake til de aller eldste fortellingene. Koftearven er ei blanding av kulturhistorie, minner, myter og hypoteser. Som utgangspunkt har jeg 25 års erfaring med resirkulering av ull av strikkefiller. Ut fra fillerester og ledetråder fra moderne kunnskapsnettverk har jeg hentet fram ulike roller strikkekunsten og mønstertradisjonene har spilt gjennom tidene, påvirket av folketro, religion, politikk, samfunnsøkonomi og mote. Boka gir et perspektiv på verdien av fortidas strikkekunst og den arven som er ført fram til koftetradisjon som er blitt vår tids norske nasjonalskatt.

Boka inneholder også en strikkeveiledning med maler og mønstre, som gjør at det kan strikkes flotte tradisjonsrike plagg med egen vri.

Prisen på boka er 449,-

Kjøp hos Gyldendal

Anmeldelse i Fædrelandsvennen:

fvnLink til anmeldelsen i Fædrelandsvennen

Artikler på craftsmanship.net:
https://craftsmanship.net/masters/annemor-sundbo-norwegian-sweater-detective

Spelsau og samspill

Spesau og samspillSpelsauen er et levende kulturminne med myteomspunnet fortid. Boka gir ledetråder og tankespinn om urmødre, skjebnemakter, ull og gull i folketro og tekstilkunst, sammen med spinneinstruksjon til vakreste garntyper. Fortellinga i boka er som en lang tråd der det er nært slektskap med vikingkvinnene som engang ble gravlagt på Langeid i Setesdal med sine spinneredskaper og med nåtidas virksomhet på Ose Ullvare der tradisjoner blir formidlet til kommende slekter. Tråden har to endepunkter, det ene i fortida i hånda på Langeidkvinnene og det andre i nåtida som Annemor Sundbø har fortsatt å spinne videre på, eller nøstet seg tilbake i tid.

Se pressemelding: PDF_PRESSEMELDING-SPELSAU-OG-SAMSPILL.17.10.15

FVN-ANMELDELSE

Om Annemor

Utdannet kunsthåndverker, tekstildesigner og faglærer i vev og tegning. Overtok en sjoddyfabrikk i 1983, Torridal Tweed og Ulldynefabrikk noen kilometer nord for Kristiansand, en liten ullvarevirksomhet som resirkulerer ull. Forfatteren overtok denne fabrikken i 1983 og har produsert ulldyner, soveposer og overmadrasser i resirkulert ull. Fillelageret på fabrikken har vært grunnlagsmateriale til bøkene:

  • Kvardagsstrikk, kulturskattar frå fillehaugen,
    (Samlaget 1994, Torridal Tweed 2003), NYNORSK
  • Lusekofta fra Setesdal, (Høyskoleforlaget1998) BOKMÅL
  • Usynlege trådar i strikkekunsten, (Samlaget 2005) NYNORSK
  • Strikking i billedkunsten – Knitting in Art (Torridal Tweed 2010) Norsk / engelsk
  • Norsk vottar og vantar (Samlaget 2010)
  • Spelsau og samspill. Glansfull ull og lodne skjebnetråder (Bokbyen 2015)
  • Koftearven Historiske tråder og magiske mønster (Gyldendal 2019)

Et rikt utvalg av fillesamlinga har vært kilde til store utstillinger og foredrag om ”Ånden i fillehaugen” i inn og utland.

”I arbeidet mitt med fillehaugen er ånda all den sjela som kvinner har lagt ned i arbeidet sitt av kjærleik og omsorg og skaparglede, og den tradisjonsformidlinga som er videreført som ei sjelevandring ved hjelp av handa.”

Fra 1993 har Annemor drevet vev og strikkeverkstedet og verkstedsutsalget, ”Ose Ullvare” på Ose i Setesdal ca. 110 km fra Kristiansand.

Annemor Sundbø (f. 1949), fra Kristiansand og som har drevet sin faglige virksomhet på Ose i Setesdal siden 1994, er tekstildesigner og faglærer i vev og tegning, utdannet ved Kunsthåndverkskolen i Bergen og Statens lærerskole i forming, Oslo. Forfatteren er statsstipendiat og har fått Kongens fortjenstmedalje, Norges Husflidlags fortjenestemedalje 2004, Aust-Agder fylkes kulturpris 1999, Vest-Agder fylkes kulturpris 2017, Bygland Kommunes kulturpris 2004, Kristiansands kommunes kulturpris 2017, Hadeland glassverks hederspris 2017, Dyrsku’n i Seljords Heiderspris 2018 og Sørlandets litteraturpris 2006.

Kongens fortjenstmedalje 2013

annemorhoskongen

Annemor mottar kongens fortjenestemedalje

Vest-Agder fylkeskulturpris 2015

VA-pris-2015

Kristiansand kommunes kulturpris-2016

26855747_10156157097856564_971679787_n

Tildelt av Kulturstyreleder Terje Næss

Bustikka.Songdalen