Nordmenn elsker kofter med lus, ruter og åttebladroser. Men er de flotte koftemønstrene så helnorske som vi liker å tro? I boka har jeg gått grundig til verks for å finne ut hvor de kjente og kjære koftene våre stammer fra.
Med utgangspunkt i min egen enorme samling av gamle strikkekofter, ”Kulturskatter fra fillehaugen”, har jeg nøstet seg bakover i strikkehistorien, og helt tilbake til de aller eldste fortellingene. Koftearven er ei blanding av kulturhistorie, minner, myter og hypoteser. Som utgangspunkt har jeg 25 års erfaring med resirkulering av ull av strikkefiller. Ut fra fillerester og ledetråder fra moderne kunnskapsnettverk har jeg hentet fram ulike roller strikkekunsten og mønstertradisjonene har spilt gjennom tidene, påvirket av folketro, religion, politikk, samfunnsøkonomi og mote. Boka gir et perspektiv på verdien av fortidas strikkekunst og den arven som er ført fram til koftetradisjon som er blitt vår tids norske nasjonalskatt.
Boka inneholder også en strikkeveiledning med maler og mønstre, som gjør at det kan strikkes flotte tradisjonsrike plagg med egen vri.