Koftearven
Nordmenn elsker kofter med lus, ruter og åttebladroser. Men er de flotte koftemønstrene så helnorske som vi liker å tro? I boka har jeg gått grundig til verks for å finne ut hvor de kjente og kjære koftene våre stammer fra. Med utgangspunkt i min egen enorme samling av gamle strikkekofter, ”Kulturskatter fra fillehaugen”, har jeg nøstet seg bakover i strikkehistorien, og helt tilbake til de aller eldste fortellingene.
Mer om boka
Spelsau og samspill
Spelsauen er et levende kulturminne med myteomspunnet fortid. Boka gir ledetråder og tankespinn om urmødre, skjebnemakter, ull og gull i folketro og tekstilkunst, sammen med spinneinstruksjon til vakreste garntyper. Fortellinga i boka er som en lang tråd der det er nært slektskap med vikingkvinnene som engang ble gravlagt på seg tilbake i tid.
Mer om boka
Norske vottar og vantar
Samlagets store suksess i 2009, Selbuvotten, får her sin naturlege oppfølgjar. Dette er ei vakker praktbok om tradisjonelle norske votte- og vantemønster presentert på lettfatteleg vis for nye og gamle strikkarar. I tillegg til dyremønstra viser landets beste strikkeforfattar også måtar du kan bruke mønster med stjerner og roser, på for eksempel luer og puter, og gir deg dermed eit skattkammer du kan hente inspirasjon frå.
Mer om boka
Strikking i billedkunsten
Dette er ei ”kunst og kulturhistorisk” strikkebok. Den har både norsk og engelsk tekst. Det trekkes fram tråder og strikkeplagg fra kunstverk i forskjellige tidsperioder.
Tradisjonsarven i strikkekunsten er en kilde alle kan øse av, bygge videre på, legge til og trekke fra. Denne boka viser hvordan man kan bruke kunstverk til å formidle strikkehistorie uten at kunstnerne i utgangspunktet har hatt dette til hensikt. Mer om boka
Usynlege trådar i strikkekunsten
Ei inspirasjonsbok for alle strikkeglade og alle som er interesserte i kleshistoria vår, ei strikkebok for kulturinteresserte og for alminnelige strikkande mennerske. Boka gir strikkeminner, symbolspråk, folketro og trådrester, som spennende reisegods på veien inn i strikketeknikkens verden. I gamle dagar låg det magi i strikkinga.
Mer om boka
Lusekofta fra Setesdal
Setesdalskofta i strikkehistoria. Dette er ei spennende kulturhistorisk strikkebok som forteller om hvordan tro, overtro, politikk og tekniske nyvinninger er med på å forme et plagg i en trang, uframkommelig, grisgrendt dal på midten av 1800-tallet.
Mer om boka
Kvardagsstrikk. – Kulturskattar frå fillehaugen
Eit skattekammer av strikkemønster og kulturhistorie. Med utgangspunkt i eit råvarelager av strikkefiller nystar Annemor seg bakover i tida og knyter det norske saman med det internasjonale.
Mer om boka